top of page

Nunta de primavara


Vine vine primavara si odata cu ea vin nuntile! Nu pot decat sa ma bucur ca nu mai sunt restrictionata de frigul din iarna si ca pot sa lucrez cu ce flori vreau, si ce flori sunt mai frumoase decat cele din primavara?


La inceput de primavara (martie-aprilie) incept incet-incet sa se "dezghete" preturile la flori si incep sa apara frumoasele flori de primavara: ranunculus, lalele, zambile, muscari, narcise, lacramioare, etc. Bujorii apar abia pe la jumatatea lui aprilie insa pretul lor este cel mai jos prin mai-iunie, iar hortensiile se gasesc si acum, insa pretul lor este mai accesibil la sfarsit de mai si in iunie-iulie. Asa ca, pentru a nu avea surprize cand ceri oferta pentru aranjamente, m-am gandit sa iti explic si ce inseamna o nunta de primavara in materie de costuri.


Primesc multe mailuri pentru oferte de pret pentru anumite luni "sensibile" sa spunem (printre care aprilie-mai si septembrie-octombrie) in care sunt rugata sa folosesc "flori de sezon". De multe ori se intelege gresit sensul cuvintelor "flori de sezon", multa lume crezand ca anumite flori, fiind in sezon sunt ieftine, pe cand ele sunt de fapt doar mai ieftine decat in extrasezon, dar tot raman destul de scumpe comparativ cu alte flori cum ar fi trandafirii care au pret relativ constant pe toata perioada anului. Lunile de inceput si sfarsit de sezon sunt cele mai imprevizibile: inceputul anului vine cu multe zile ale mamei in marile tari importatoare de flori din Europa si din lume, iar sfarsitul sezonului este... oh well, sfarsitul sezonului... deci ce gasesti in mai nu vei mai gasi in octombrie decat cu fooooarte mult noroc sau la preturi exorbitante.


De ce flori te poti bucura la nunta de primavara?


Ranunculus - una din florile mele preferate, este la cele mai mici preturi in primavara, mai ales in aprilie-mai. Ca sa intelegi, este cam la pretul unui trandafir, dar exista sansele sa vina cu floarea mica. Prin mai-iunie deja se gasesc ranunculusi cu floarea mare (si chiar foarte mare) de productie Italia, Olanda sau chiar Ungaria

Anemone - unora le place sa le spuna "maci" :) dar ele sunt anemone toata ziua. Si acestea sunt cam la pretul unui trandafir putin mai scump si se gasesc intr-o mare varietate de culori: albe cu miezul negru, albe cu miez verzui pal, rosii, mov inchis, albastre-movulii, roz si cyclam. Singurul lor dezavantaj este ca sunt foaaarte fragile si daca nu sunt manevrate cu atentie, petalele palesc sau se "sifoneaza" usor.

Zambile - ele se gasesc pana tarziu in vara, insa in primavara pretul lor este cel mai mic. Pretul unui fir este tot cam cat pretul unui trandafir, insa avantajul zambilelor este volumul lor, ele umpland mai bine un aranjament. Atat un avantaj cat si un dezavantaj este parfumul zambilelor: poate fi foarte placut de toata lumea, dar poate in acelasi timp sa provoace alergii

Narcise, irisi si muscari- irisii ii gasim pana in toamna si nu i-am vazut niciodata mai scumpi decat un trandafir. In sezon sunt chiar la jumatate din pretul unui trandafir de multe ori, insa sunt doar mov sau albi cu irizatii galbene. Irisul infloreste repede asa ca nu te speria daca in buchet dimineata el e inchis; tocmai, se recomanda sa nu fie deschis complet pentru ca altfel se si ofileste repede. Narcisele sunt doar albe si galbene, floarea este mare si frumoasa, iar pretul lor este cam cat pretul unui trandafir. Muscari (sau zambiluta struguras) este o floare micuta, albastra sau movulie, tare dragalasa, al carui pret este jumatate din cel al unui trandafir.

Lalele - frumoasele mele lalele! Eu le ador si de cate ori am nunti in toiul primaverii le recomand. Insa atentie! Lalelele sunt foaaarte sensibile si infloresc in aranjament! Le merge mai bine puse direct in vasul cu apa decat in burete, dar neaparat sa fie racoare in incaperea in care le tineti. Pretul lalelei in primavara-vara este putin mai mic decat al unui trandafir.

Bujorii - florile preferate ale multor mirese, bujorii sunt acele flori care au tot ce iti poti dori de la o floare: sunt diafani, eleganti, mari, romantici si usor parfumati. Insa pretul lor chiar si cand e cel mai mic, este de 2-3 ori cat pretul unui trandafir, iar cand e cel mai scump este si de 10 ori mai scump. In mai-iunie gasesti cei mai "economici" bujori, si pentru aranjamente recomand folosirea bujorilor de productie locala

Flori speciale - in anumite perioade, poti avea noroc sa gasesti mimoze si liliac. Mimozele se cultiva intr-un interval foarte scurt (o saptamana-doua prin martie), iar liliacul se gaseste pe bursa cam tot timpul, dar la pret destul de mare, de aceea recomand folosirea in aranjamente a celui de Romania care este suficient de rezistent si nu se scutura (si este mult mai accesibil!). In mai apar hortensiile mari frumoase; desi pretul lor este cam de 3-4ori cat a unui trandafir, o hortensie tine locul a 15-20 de trandafiri, deci iesi mai ieftin alegandu-le :) Tot la flori speciale putem include si lacramioarele insa, daca nu stiati, nu se pot folosi lacramioare de gradina in buchete deoarece: 1) au coada prea scurta si 2) se ofilesc foarte repede (adica nu, nu merge aia cu "las ca nu tre sa reziste decat pan' la biserica"). Asa ca daca esti inebunita dupa lacramioare, afla ca pretul unui singur fir este cam de 2-3 ori mai scump ca pretul unui trandafir, iar pentru un buchetel de mireasa de dimensiune medie ai nevoie cam de 100de fire (ca sa ne intelegem, asta inseamna minim 1000lei buchetul).


Acestea fiind spuse, va las cu cateva imagini de inspiratie, unele din portofoliul nostru, altele culese de la talentati colegi de breasla. Asteptam cu sufletul la gura terminarea postului si inceperea nebuniei din mai :D


Va doresc o primavara minunata!

Buchet de mireasa cu anemone, trandafiri, liliac, muscari, sweet pea - Sursa pinterest

Buchet de mireasa cu trandafiri, anemone rosii si mov, muscari albastru, frezii, eucalipt - sursa pinterest

Buchet de mireasa cu ranunculus roz, bujori, waxflowers, lacramioare - sursa City Flowers Sibiu

Buchet si lumanari de cununie cu lalele multicolore - Coquette Designs 2015

Prezidiu cu lalele albe - Coquette Designs & Events by Rafa - februarie 2016

Buchet de mireasa cu anemone, lalele, liliac alb, zambila roz, viburnum si frezii - Buchete de poveste

Lumanare de botez: narcise, lalele, matisori, lisianthus, zambila, orhidee - Coquette Desgins feb 2016

Buchete cu liliac: 1) Liliac, gura leului, echeveria, eucalipt. 2) Bujori, liliac si dusty miller - sursa Pinterest

Aranjament cu liliac, lalele, ranunculusi, hortensii, lisianthus, trandafiri, matthiola - de la Petalia

Iti recomandam
Postari recente
Arhiva
Cauta in blog
No tags yet.
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page