top of page

Nunta in aer liber (II)


E ceva cu adevarat special la o nunta in aer liber: fie ca e mirosul de apa sarata sau briza marina, sau sunetul ciripitului de pasarele, moliciunea ierbii si mirosul ei proaspat, sau chiar familiaritatea propriei case. Dar oricat de bine ar suna toate acestea, in spatele lor se ascund multe detalii, multa munca si o foarte buna planificare. Ah si ca sa stiti de la inceput, costurile e foarte probabil sa fie (mult) mai mari.


V-am povestit intr-un articol anterior putin despre locatii din Timisoara si imprejurimi unde am vazut ca se organizeaza evenimente frumoase in aer liber. Odata aleasa locatia, sa vedem ce sta de fapt in spatele organizarii unui astfel de eveniment, si incep prin a va aminti de importanta unui wedding planner care sa stie sa puna cap la cap toate detaliile necesare. Nu subestimati puterea unui wedding planner bun; veti vedea de ce.


Cu sau fara acoperis?

In Timisoara, din pacate (si crede-ma ca am cautat), poti numara pe degetele de la o mana locatiile cu restaurant si gradina in care poti organiza un eveniment in aer liber. Asa ca va trebui sa va indepartati putin de oras pentru a crea evenimentul visat. Si cum nimeni pe lumea asta nu va poate garanta ca nu va ploua in ziua nuntii (si daca mergi la risc, you crazy and I like you! :) ), inchiriati un cort. Sau mai multe corturi. Aici nu e suficient sa vina doar cortul in sine: daca e o zi extrem de calda, ar trebui sa existe ventilatoare sau “stropitori” din acelea cu vapori de apa, iar daca seara se face rece, trebui instalate incalzitoare cu propan. Foarte important: cortul trebuie sa fie solid si bine montat pe suprafata terenului sa nu cumva sa-l ia vantul! You never know :) Dar va recomand ca, eventual, locatia aleasa sa aibe si posibilitatea mutarii evenimentului in interior in caz ca vine cine stie ce ciclon. Trebuie sa tineti cont ca daca mergeti pe ultima varianta, asta s-ar putea sa implice costuri suplimentare de decor si servire.


Mobilier

Acum ca aveti locatia si cortul, trebuie sa asezati oamenii undeva, nu? Inchiriati mese si scaune, perdele, fete de masa, vase si vesela, servete, etc...practic tot ce va pune la dispozitie un restaurant in mod normal. Discutati bine conditiile inchirierii (de exemplu, cine spala fetele de masa, paharele, farfuriile si tot) si tineti cont ca va trebui sa angajati si personal.

Iluminarea spatiului

Pentru o atmosfera primitoare si romantica, folositi lampioane, siraguri de becuri, candelabre electrice sau cu lumanari, jocuri de lumanari pe mese sau in borcane agatate de structura cortului, etc. Ganditi-va ca luminile artificiale trebuie legate la o sursa de curent, asadar discutati bine si acest detaliu cu locatia si cu providerii de servicii. Iar daca va ganditi sa renuntati la lumina artificiala si sa folosesiti doar lumanari, mai ganditi-va o data; in primul rand nu vrem sa dati foc la nimic pe acolo, si in al doilea rand, cam cat de multe lumanari va trebuie ca sa creati atmosfera pe care o creeaza trei becuri? P.S. Lumanarile nu-s chiar ieftine...


Decor

Ce imi place cel mai mult la o nunta in aer liber e ca iti ofera posibilitatea realizarii unui decor de exceptie, atat extravagant, cat si simplu, rustic, din doar cateva flori si elemente. Atentie! La aranjamentele florale este foarte important sa nu le ia vantul! Alegeti aranjamente in burete ud neaparat sau in vase pline cu apa pentru stabilitate in detrimentul florilor pur si simplu puse in vazute mici, ori daca alegeti varianta din urma, asigurati-va ca vasele sunt stabile, eventual mai grele (pune-ti o piatra-doua in ele). Puteti (si chiar va recomand) sa va inspirati din natura pe partea de decor, si sa veniti in sprijinul floristului mergand la cules de iedera si muschi, sau culegeti floarea soarelui si grau de pe camp si puneti-va singuri imaginatia la contributie! Priviti-o ca pe bonding experience :) Ah si sa nu uit: faceti-va un leagan din doua funii si o bucata de lemn. Va rog eu faceti-va leagan :)

Mancare, bautura & Co.

Daca restaurantul in a carei gradina va instalati nu va pune la dispozitie bucataria lor (sau n-au), ci doar spatiul, sau daca va aflati in mijlocul naturii, gasiti un catering bun dispus sa vina pana unde aveti nevoie sa vina. Tineti cont ca, evenimentul fiind in totalitate in aer liber, mancarea trebuie sa fie una care sa nu necesite conditii extraordinare de pastrare, asadar trebuie sa alegeti un tip de bufet care sa nu se strice cat ai zice pește, (get it? :)) sau o firma de catering care vine cu scule profesioniste si pot pastra sau aduce mancarea la orele la care vreti sa o serviti. In aceeasi categorie intra si prajitura: daca faceti un Candy bar sub soare, orientati-va mai mult pe cookies si prajituri uscate, si evitati prajiturile cu crema. Adaugati fructe mai bine: mere, pere, portocale rosii, prune, capsuni, cirese, care nu patesc nimic daca stau cateva ore la soare, si ca bonus, puneti un Lemonade bar cu autoservire cu care sa va racoriti invitatii pe timpul zilei. Ca veni vorba de bautura, presupunand ca nunta va fi intr-o zi insorita si foarte calda, gasiti solutii ingenioase de a pastra bautura la rece. Atentie! Veti avea nevoie de multa multa gheata! Daca vreti cocktail bar, gasiti o echipa de barmani care au bar mobil si ati rezolvat treaba!

Servire & staff

Chiar daca alegeti varianta de bufet suedez cu autoservire, veti avea nevoie de cativa chelneri care cel putin sa debaraseze mesele, si, de ce nu, sa serveasca persoanele mai in varsta. Va recomand 1 chelner la 50 persoane. De asemenea discutati bine detaliile cu privire la personalul de care veti avea nevoie: vasele si paharele cine le spala, cafeaua cine o face si o serveste, cine face curatenie la urma, etc?

The dirty business

Ca veni vorba de curatenie, acest paragraf se adreseaza mai ales celor care isi organizeaza nunta in miezul naturii. Nu uitati sa instalati cosuri de gunoi si sa amintiti invitatilor sa nu arunce pe jos mucuri de tigara si alte mizerii. Si pentru ca oricat ai fi de tree hugger n-o sa te stergi cu frunze de lobodă, va trebui sa inchiriati wc-uri mobile. Treaba murdara, dar e un detaliu de care trebuie sa tineti cont; se recomanda un grup sanitar la 35-40 de persoane (asta in conditiile in care n-ati sarit paragraful cu mancarea si nu le dati chestii periculoase sa manance – ar fi chiar nasol) si amplasarea lor undeva depaaarte de restul evenimentului!


Alte mici (dar importante) detalii

Daca nu vreti sa instalati corturi cu pardoseala, atunci instruiti-va invitatele sa vina in balerini sau sandale, si nu in tocuri. Sau dati-le voi niste slapi pe care eventual sa ii ia apoi acasa ca marturii :) De asemenea, mentionati in invitatie ca e vorba despre o locatie neacoperita si eventual intr-un mod mai funny, spuneti-le sa nu-si uite crema de soare. Iar pentru ca unii isi vor uita crema de soare, aduceti-o voi de acasa – nu vreti sa va tina minte oamenii pentru ca la nunta voastra s-au pârlit. La plecare uitati de clasicele cutii cu prajitura mai ales daca nu veti avea unde sa le tineti. In schimb orientati-va spre sticlute cu diverse lichide, borcanase umplute cu diverse, figurine, cookies, fotografii, magneti personalizati, etc, potrivite cu tematica evenimentului. Iar tu, mireasa draga, asigura-te ca ai cu ce sa-ti acoperi umerii cand se lasa seara :)


Ah tot timpul zic ca nu ma mai intind atata, si nu ma pot abtine! Sper totusi sa nu va fi plictisit si sa va fi transmis informatii utile. Iar ca ultim sfat: usurati-va munca si cautati un wedding planner bun! Numarul meu e la contact :P

Iti recomandam
Postari recente
Arhiva
Cauta in blog
No tags yet.
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page