top of page

Obiceiuri vechi si noi


Suntem un popor cu o identitate unica, cu foarte multe obiceiuri din batrani care au semnificatii foarte frumoase si profunde, nu zic nu. Suntem inca destul de traditionalisti, cel putin atunci cand vine vorba despre o nunta. Pana atunci parca mai inchidem ochii la diverse iesiri din tipare, insa cand vorbim despre nunta anumite lucruri pur si simplu, in conceptia anumitor oameni, “nu se cuvin”. Cu toate acestea, totul in jurul nostru se modernizeaza, noi, lumea, moda se schimba, iar gusturile omului se maturizeaza... eventually. Fiecare dintre noi suntem diferiti, si fiecare cuplu de miri vrea sa organizeze un eveniment memorabil; altfel am merge toti la nunti trase la xerox. Deci hai sa vedem ce obiceiuri sunt pe cale de disparitie, sau cum s-au “modernizat” pana acum.


Datoriile parintilor

A fost o vremea in care mergeai la nunta cuiva mai de drag, mai din obligatie, si de multe ori pentru ca era o “rusine” ca cineva sa fi fost la nunta ta sau a parintilor tai, si tu sa nu le intorci favorul. Nu-mi spune ca odata ce ati decis sa va casatoriti, parintii vostri nu au intervenit adaugand pe lists inca shpe rude pe care nici nu le stiti pentru ca “ne sunt datori”. Mie personal acest obicei mi se pare... cel putin demodat. Eu una am o droaie de neamuri indepartate pe care nu le-am vazut in viata mea, si la care ai mei insista sa mearga la nunti ca “atunci cand om face noi nunta, sa avem cu cine sa o facem”...Dar eu am cu cine sa fac nunta! Sunt de parere ca langa voi trebuie sa sada mai degraba persoane care va sunt dragi, care tin la voi si care se bucura si petrec cu voi cu sufletul nu doar cu stomacul, si nu persoane care vin “ca-i musai”; credeti-ma, aceia nici nu se vor distra la fel!


Cu alaiu’ dupa tine

Cica porneste alaiul spre cavalerii de onoare, care apoi se duc cu lautarii impreuna acasa la mire, acolo il barbieresc pe mire, apoi pleaca toti spre casa nasilor, apoi intr-un final merg dupa mireasa. Sau asa ceva. In ziua de azi “alaiul” acesta s-a transformat putin, in sensul ca s-a cam renuntat la lautari (ce s-or face ei, de unde-si mai castiga pita?!), mirele se barbiereste singur, si mai mult ca sigur ca dupa ce se ia si mireasa de acasa, nu mai face nimeni hora, nu mai plange nici o petitoare (thank God!) si nu se mai rupe nici o turta. Adevarul e ca intre coafura, machiaj, cununie civila, cununie religioasa, sedinta foto si petrecerea al restaurant, cine mai are timp de rupt turte? Plus ca da, e nunta ta, dar musai sa se uite tot satu’ la tine ca la spectacol? Intreb si eu...


Despre nasi

In anumite religii, cuplurile nu isi aleg nasi. Ce simbolizeaza de fapt nasii? Sunt parintii spirituali ai mirilor si au rolul de a-i calauzi pe drumul lor impreuna in viata. Dar atunci nasii nu ar trebui sa fie un exemplu pentru tinerii insuratei, sa fie mai in varsta si/sau mai “trecuti prin viata” decat mirii?! Nu de alta dar sunt practic inca un set de parinti. Ei bine, putine cupluri mai tin cont de toate acestea. Plus ca nu poti alege nasii randomly. Anyway, ce te faci daca nu-i gasesti? Sau aveti un cuplu care nu e casatorit (la ortodocsi trebuie ca nasii sa fie casatoriti, btw). Sau daca nu sunteti religiosi, sau pur si simplu nu vreti nasi? Ce ne facem? Tragedie! “Nu se cuvine”! :) Va garantez ca veti fi la fel de fericiti in viata si cu si fara nasi. Important e sa va simtiti bine voi doi, unul cu celalalt! Faceti ce va dicteaza sufletul :)


Domnisoare si cavaleri de onoare

Stiti de unde vine obiceiul de a avea domnisoare de onoare? In antichitate, ingrijitoarele miresei se imbracau la fel ca aceasta si o acompaniau pana in satul mirelui, pentru o a o proteja de rapitori si hoti. In alte culturi, domnisoarele si cavalerii de onoare fiind imbracati la fel ca mireasa si, respectiv mirele, aveau rolul de a confuza spiritele rele; practic nu mai stiau astea pe cine sa-si concentreze puterile. In ziua de azi tot mai putine fete vor sa fie imbracate la fel ca alte sapte, si sa se asorteze cu tortul, mocheta din sala, draperiile, si nici macar cu florile din aranjamente. Asta pentru ca diferit e fain! Daca vrei neaparat domnisoare de onoare si vezi ca fetele tale stramba din nas, lasa-le sa se imbrace cum vor, sau stabileste-le o paleta de culori. Multe mirese in ultima vreme nici nu mai numesc domnisoare de onoare, si nu consider ca e cu nimic gresit. Prietenele tale vor fi langa tine si te vor ajuta in ziua cea mare si daca nu le imbraci identic, si ai lui la fel. Iar daca nu sunt... stiti ce inseamna asta, nu trebuie sa va zic eu

Furatul miresei

Chit ca daca va puneti sa cititi despre traditii veti constata cu stupoare ca de fapt nasul mare ar fi -carevasazica- miezul nuntii, stim cu totii ca nunta fara mireasa nu prea exista :) Iar daca nu stiati sau n-ati observat, va spun eu urmatoarele: la nunta, daca mirii nu danseaza si nu se implica pe tot parcursul nuntii sa faca lumea sa se simta bine, invitatii vor fi dezamagiti. Eh, asta e una din chestiile care zici ca nu conteaza, dar te asigur ca deep down inside invitatul simte chestiile astea. Si atunci daca tu mireasa draga, te iei si dispari o ora de la nunta si te duci prin cluburi la party, chit ca tocmai ai organizat un mega party de jde mii de euro, te asigur ca atmosfera se strica. Si ca mirele te rascumpara pe o lada de Jack asta deja e fumata. Cred ca valorati mai mult, fetelor! Macar o lada de Prosecco :)


Jartiere si buchete volatile

Mai demult se facea aia ca mirele se strecura ghidus sub rochia mireasei si ii dadea jartiera jos si o arunca spre cavalerii de onoare. Se mai practica chestia asta? Nu doar o data s-a intamplat ca din neindemanarea mirelui de a ridica numeroasele cercuri, sa vedem cu totii indispensabilii miresei, si cred ca de aceea miresele moderne au renuntat la acest obicei. Dar cum e cu aruncatul buchetului? Eh asta mie imi place - adica imi place naivitatea acestui gest :) Chiar as vrea sa stiu care e probabilitatea sa te si mariti dupa ce prinzi buchetul ala. Poate ca atunci cand prinzi buchetul miresei se aprind ceva circuite in creierul iubitului tau si chiar te cere de nevasta. Mai stii? Totusi, atunci cand miresele mele dau niste banuti frumosi pe un buchet pe care l-au visat –la propriu- parca nu le mai vine sa il arunce. “Aaaah ce seeec!” vor zice cateva dintre voi. Va vad eu cand va vine randul si va zice floristul cat costa un buchet de mireasa :)


Muzica si dansul

Ah asta e un subiect care imi place! De ce? Pentru ca e foaaaarte controversat muahahahaha :) Personal eu nu tolerez manelele si lautarii la nunta. Mi se par de prost gust si nu inteleg de ce se promoveaza asa ceva intr-o tara a carei cultura ar trebui sa fie in dezvoltare si nu in declin. Hai, aruncati cu pietre :) Tolerez putin muzica populara (si aia depinde de care e!), si trebuie sa recunosc ca imi plac orchestrele de instrumentisti, mai ales daca imi canta la nai, la pian sau la vioara. Sunt convinsa ca la fel ca mine sunt multi out there. Nu fiti sfiosi, ridicati mainile! Si atunci ce ne facem? “Da’ nu se cuvine nunta fara lautari! Da’ cum sa n-ai muzica populara – batranii pe ce danseaza?” In primul rand, din experienta va spun ca batranii NU danseaza, si daca sunt mai in forma ei asa, puneti pentru sufletelul lor cateva melodii ca nu va doare mana. In al doilea rand, daca voua nu va place sub nici o forma muzica populara sau lautarii sau manelele sau alte genuri muzicale, eu cred ca si majoritatea prietenilor vostri sunt pe acelasi stil ca voi. Ca cin’ se-aseamana, se-aduna. Luati dragilor un DJ bun care stie sa tina lumea in picioare, si va garantez ca nu va simti nimeni lipsa muzicii de un anumit gen. Faceti o hora-doua sa fie toata lumea multumita, si in rest party hard!


Mancare si bautura

La noi, la nunti, se obisnuieste ca oamenii sa manance si sa bea pana nu mai pot merge pe doua picioare acasa. Din doua in doua ore nu mananca nici bebelusii, dar noi ne ghiftuim de parca n-am mai fi mancat de o saptamana! Mai rau, aud lume care mananca putin sau deloc in timpul zilei ca sa aibe loc pentru toate felurile de mancare din timpul petrecerii. La noi se da asa: aperitiv (cu cel putin 10feluri diferite), supa/ciorba, sarmale, fel principal (cu 2 feluri de carne si 2 de garnitura+salata) si tort. Intre friptura si tort mai poate fi introdus si pestele, dar unde mai aveti loc fratilor? In primul rand pentru voi mirii, orice fel de mancare in plus va costa, pe cand invitatii vin de acasa chititi sa va cinsteasca cu o anumita suma de bani. Practic voi iesiti pe minus delectandu-va invitatii cu mancare extra, fantani de ciocolata, fruit bar (cine naiba mananca atatea fructe?). Pe de alta parte va recomand intradevar un Candy bar; dulciurile sunt intotdeauna apreciate si bine-venite in cele 2 ore de pauza dintre mese :) La extrema cealalta sunt mirii care aleg mancare tip "bufet suedez". Aceasta alegere este cel putin controversata, dar garantez ca daca totul este bine pus cap la cap, toata lumea va fi fericita. De baut la noi sunt nelipsite tuica si vinul, si tot mai putin berea si sucurile, nu de alta dar alea le poti bea oricand, oriunde. Va recomand sa investiti in schimb intr-un cocktail bar si mai ales intr-un barman care stie sa va faca un meniu vast din doar cateva tipuri de alcool de baza. Va garantez ca va avea foarte mare success! Iar daca nu stiti un barman din-asta, va spun eu unul :)


Oare le-am acoperit pe toate? Nu cred. Cu siguranta mai sunt obiceiuri si traditii, in functie de zona din care proveniti fiecare din voi, de care nici nu am auzit. Unele din ele sunt convinsa ca sunt foarte frumoase si ca e pacat ca s-au pierdut, dar pentru altele nu pot spune decat R.I.P! Pana la urma e foarte important sa faceti pe toata lumea de la nunta sa se simta bine si binevenit, dar e extrem de important sa va simtiti voi doi bine, pentru ca sunteti actorii principali, iar daca voi nu va distrati, nu se va distra nimeni – credeti-ma pe cuvant!


Inchei cu o fotografie de la o nunta la care nu s-a stat jos si va invit sa cititi povestea evenimentului care a incalcat aproape toate regulile :)



Iti recomandam
Postari recente
Arhiva
Cauta in blog
No tags yet.
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page