top of page

Buchete de mireasa


Inca din antichitate, purtarea de buchete s-a dezvoltat ca o traditie, miresele purtand un buchetel din verdeturi, usturoi si mirodenii pentru a alunga spiritele rele. In Grecia si Roma antica, mirii si miresele purtau ghirlande de lauri in jurul gatului, simbolizand fertilitate, speranta si noi inceputuri. Celticii pe de alta parte, foloseau buchete traditionale ce cuprindeau ciulini de iedera si buruieni, si ghirlandele erau realizate din verdeturi si mirodenii puternic aromatice. Aceste traditii s-au schimbat la casatoria Printului Albert cu Regina Victoria, eveniment care a marcat inceputul unei mode noi, florile proaspete inlocuind ierburile si mirodeniile folosite anterior in buchetele de mireasa.


In ziua de azi exista o mare varietate de tipuri de buchete de mireasa, dar la noi cel mai raspandit este buchetul clasic, rotund. Ce sper eu e ca la finalul acestui articol va veti simti putin mai inspirate si putin mai curajoase sa optati pentru ceva diferit :)


Top 5 - cele mai cunoscute tipuri de buchete de mireasa


1. Buchetul compact

Reprezinta un manunchi de forma rotunda de flori de dimensiuni aproximativ egale, aranjate la acelasi nivel, legat strans cu panglica. Au aparut prin anii 1300 si erau realizate din flori parfumate, fiind folosite initial pentru a acoperi mirosurile neplacute, de aici si numele in engleza de nosegay.

2. Buchetul clasic

Buchetul classic este cel mai simplu model de buchet si reprezinta o grupare nestructurata de flori, legate liber cu o panglica. De aici si denumirea in engleza hand tied n.r. legat de mana.

3. Buchetul Biedermeier

Luandu-si denumirea de la stilul artistic Biedermeier aparut in secolul 17 in Europa, caracterizat prin simplificarea stilurilor anterioare si prin simetrie, buchetul Biedermeier este un buchet stilat in carese folosesc doua sau mai multe tipuri de flori, aranjate strans, in forma rotunda, pe straturi, concentric; cozile se pot imbraca total sau partial in panglica sau dantela.

4. Buchetul cascada sau curgator

Un buchet perfect pentru o mireasa care doreste sa scoata in evidenta florile folosite. In acest buchet, florile “curg” ca o cascada dintr-un punct fix (microfon) sau flexibil (buchet legat in mana) si este un buchet cu impact teatral major. Este indeosebi recomandat mireselor inalte, pentru nunti foarte elegante, sau, la polul opus, pentru nunti cu tematica rustica, sau in aer liber.

5. Buchetul pentru domnisoare de onoare (Posy)

Trebuie sa recunosc faptul ca nu am stiut exact cum sa traduc Posy Bouquet, dar acest tip de buchet este folosit indeosebi pentru domnisoarele de onoare, fiind un manunchi rotund si mic de flori, usor de tinut intr-o mana. Buchetul Posy se poate realiza in oricare din celelalte stiluri enumerate in aceasta postare: poate fi clasic, legat lejer si aparent nestructurat, sau formal, legat strans si cu un design curat, sau, de ce nu, sub forma de cosulet, glob sau chiar un accesoriu.

Buchete neconventionale


De-a lungul timpului, dorinta de noutate si continua dezvoltare a designului floral, a dus la crearea altor tipuri de buchete, mai putin folosite la noi, considerate nu doar de mine, ci probabil de multe dintre voi, mai neconventionale.


1. Buchetul "glob" sau "sfera"

Este un aranjament floral in forma de sfera, ce se tine pe brat cu ajutorul unei panglici; acesta este un tip de buchet folosit cu precadere la domnisoare de onoare sau fetitele cu flori. De asemenea, acest tip de buchet poate fi folosit si pe post de aranjament pe masa fiind agatat de un suport metalic.

2. Buchetul compozit (glamelia)

Din punctul meu de vedere unul din cele mai sofisticate buchete, buchetul compozit este un buchet realizat din zeci si/sau sute de petale de aceeasi floare, legate impreuna pentru a crea o singura floare mare. Este una din cele mai scumpe variante de buchet, datorita timpului de realizare foarte lung, insa reprezinta o alegere indrazneata si extreme de eleganta.

3. Buchetul tinut pe brat

Este un tip de buchet folosit mai ales de miresele mai in varsta, dar nu neaparat. Exprima eleganta clasica, si este format din cateva flori lungi; se leaga cu o panglica simpla si este purtat pe brat. Denumirea in engleza, Pageant, vine de la buchetele oferite la concursurile de frumusete care erau in asa fel construite incat puteau fi purtate pe brat fara a-si pierde frumusetea si fara a ascunde vreo floare.

4. Buchetul accesoriu

Pana la urma si buchetul de mireasa este un accesoriu, insa cand acest fapt este dus la extrem, rezula o explozie colorata de posetute, coronite, evantaie, etc, cu un design inedit, unic si deosebit pentru orice mireasa! Daca nu ai curajul sa alegi un astfel de buchet in ziua nuntii, atunci alege-l cu incredere pentru cununia civila (de altfel, in ultima perioada posetutele si evantaiele cu flori sunt din ce in ce mai cautate pentru cununia civila), sau, de ce nu, pentru viitoarea nasa.

5. Cosuletul

Este o varianta foarte rar intalnita la miresele de la noi, si reprezinta aranjarea florilor intr-un cosulet realizat din diverse materiale. Acest tip de buchet este mai degraba folosit pentru flower girls, cosuletul fiind umplut cu petale si/sau flori de mici dimensiuni.

6. Buchetele moderne

Categoric ar mai fi si alte stiluri de buchete ce le-am putea trece pe lista, de aceea am creat o categorie speciala. Designerii florali vin intotdeauna cu idei noi asa ca, mai jos, cateva buchete moderne, minimaliste, ca inspiratie pentru cele mai curajoase si mai artiste dintre voi.

Si cu asta v-am facut si o mica lectie de istorie, si, sper eu, v-am imbogatit cunostintele macar putin, si mai ales sper ca v-am incurajat macar sa va ganditi de doua ori cand vine vremea sa alegeti buchetul de mireasa perfect pentru personalitatea fiecareia dintre voi :)


Asadar, daca ar fi sa alegi buchetul perfect, care ar fi acela?


*Sa ne fie cu iertare daca nu am mentionat de la cine am preluat aceste minunate fotografii. Adevarul este ca le-am adunat de-a lungul timpului si nu ne-am notat care al cui. Aceste fotografii nu ne apartin si nu ne insusim sub nici o forma drepturile asupra lor!


Iti recomandam
Postari recente
Arhiva
Cauta in blog
No tags yet.
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page