top of page

7 trucuri pentru flori


Colegii de la elledecor.com au postat un articol foarte interesant despre aranjarea si pastrarea florilor, iar noi l-am citit si imbunatatit pe cat posibil si in masura in care ne-am priceput :) Mai jos 7 trucuri in care avem incredere ca functioneaza.

1. Cum pastrezi florile pentru o perioada mai lunga de timp?

In primul rand, dupa ce ai cumparat florile, e foarte important sa le cureti de frunze (cel putin de cele de la baza) si sa tai cam 2-3cm din codita, la unghi de 45 de grade. In acest fel crestem suprafata prin care floarea se hidrateaza, si se va pastra mai bine in apa.

O alta solutie si mai buna este de a realiza un aranjament in burete floral ud. Atentie, exista doua feluri de burete: gri si verde; cel gri se foloseste pentru aranjamente cu plante uscate, iar cel verde pentru plante naturale. Buretele floral pastreaza foarte bine apa si, punandu-i apa la baza, el isi poate trage apa in continuare. Intr-un asemenea aranjament, florile se pot pastra chiar si doua saptamani. Pentru a-l putea folosi, este nevoie sa umpli un recipient cu apa (o galeata de exemplu); buretele se pune in apa si se lasa sa-si traga singur apa. Nu se apasa pe el pentru a-l scufunda. Un burete dreptunghiular floral are nevoie sa stea in apa minim jumatate de ora ca sa fie bine imbibat.

2. Cum deschidem florile imbobocite?

Se pot imboboci destul de rapid bujorii, crinii, alstroemeria, gladiolele, etc. Dupa ce cumperi florile si urmezi pasul 1 (taiate la unghi de 45 de grade), pune-le intr-o vaza cu multa apa calduta (nu fierbinte!). Pentru crini si gladiole, ca sa se deschida si mai repede, zdrobeste inca vreo 3-4 cm din coada, si pune-i asa in apa calduta, apoi aseaza florile la lumina multa, dar ferite de razele directe ale soarelui. In scurt timp vor incepe sa se deschida; cand vezi ca incep sa infloreasca, muta-i intr-o vaza cu apa rece. Crinilor si gladiolelor le vei taia cozile zdrobite inainte de a-i pune in apa rece.

3. Cum pastrezi florile proaspete timp indelungat?

Aceasta este o metoda pe care personal nu am testat-o, insa am auzit cum ca ar functiona. Inainte sa pui florile in vaza, adauga o lingurita de zahar alb si cativa stropi de vodka. Acest mix ajuta florile sa ramana drepte pentru mai multe zile. Cand florile vor incepe sa se aplece, scoate-le una cate una, taie cam 2cm din codita la unghi de 45 de grade, si adauga un shot de vodka in apa; astfel florile se vor mai pastra inca o zi-doua in apa. O alta metoda ar fi sa pui putin otet in apa florilor.

4. Cum pastrezi orhideele?

Am intalnit o colega de breasla experta in orhidee si de la ea am furat cateva idei. In primul rand, contrar faptului ca arata bine, orhideele nu e bine sa fie pastrate in vase compacte, ci in vase de plastic transparente, deoarece ele isi fac fotosinteza prin radacini. Orhideele trebuie udate cam o data pe saptamana, cu apa din abundenta, sau, ca un trick, poti sa le pui cateva cuburi de gheata care se vor topi si uda floarea treptat. De asemenea se recomanda pastrarea orhideelor in fereastra dar nu in lumina directa a soarelui, deci preferabil intr-o camera orientata spre nord.

5. Cum faci un aranjament intr-un bol?

Daca nu ai un burete floral la indemana si vrei sa faci un aranjament floral intr-un vas cu gura mai larga, creaza un grilaj din benzi de scoci subtiri, apoi introdu florile in ochiurile create, asa incat sa realizezi aranjamentul dorit. E de recomandat sa fie un scoci rezistent la apa (chiar banda adeziva). Aranjeaza florile mai voluminoase sper margini si la unghi, asa incat sa "curga" peste gura bolului, apoi pune florile de dimensiuni medii, si printre ele strecoara florile mai mici si verdeata.

6. Cum pastrezi apa proaspata?

Poate ca pleci peste weekend si pe cand vii inapoi vrei ca florile sa fie inca vii si apa sa nu miroasa oribil. Simplu: pune in vaza cu apa cativa banuti de cupru. Cuprul este un acidifiant care previne formarea ciupercilor si bacteriilor.

7. Cum aranjezi florile in spirala?

Pentru a crea un buchet "spiralat" direct in vaza, incepe prin a aranja florile dinspre exterior spre interior la unghi; aseaza urmatoarea floarea cu codita peste cea anterioara; continua in aceeasi directie, asa incat fiecare codita sa se incruciseze cu cea precedenta, pana cand ai umplut vaza.

sursa imaginilor www.elledecor.com


Iti recomandam
Postari recente
Arhiva
Cauta in blog
No tags yet.
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page