top of page

Internet vs. Realitate: asteptari realiste in decorul floral


Stiu, toate fetele isi imagineaza ziua nuntii. E in sistemul nostru fie ca vrem sa o recunoastem, fie ca nu, si oricat am vrea -unele din noi- sa ne convingem ca "we're not the marrying kind". Cu toate ne imaginam, mai devreme sau mai tarziu, mai mult sau mai putin, imbracate in rochia de mireasa, cu mama plangand in fundal, inconjurati de cei dragi, cu un buchet superb in mana si intr-un decor de poveste. De aceea stiu bine ca, asa, chiar si intr-o doara la cafeaua de dimineata, te-ai imprietenit macar putin cu Google si Pinterest. And that's where the madness begins!


Evenimentul a fost stabilit; stiti data, aveti locatia, biserica, poate chiar si nasii alesi, si cat de cat o idee de un numar de invitati. Urmeaza o lupta crancena cu infinitatea de imagini de pe internet pentru a alege un decor care sa se potriveasca si sa va placa (preferabil) amandurora si tuturor invitatilor. Nu imi spune ca te casatoresti, sa spunem, la anul, si nu ai foldere peste foldere pline cu aranjamente florale, invitatii, buchete, marturii, decoruri de sali, etc. Nu imi spune ca Pinterest nu e unul din wedding plannerii tai favoriti :)


So what can go wrong? Ei bine, daca nu ai intrebat putin pe ici, pe colo, cam in ce sume se poate incadra decorul unei sali, s-ar putea sa ai un mini soc. Voi incerca sa iti explic la ce ma refer, axandu-ma in special pe partea de decor floral, nu doar pentru ca pe dansa o cunosc cel mai bine, ci si pentru ca, mai nou, majoritatea salilor de nunti care se respecta includ in pretul meniului si decorul salii (fete de masa, huse pt scaune, servete, etc).


Sa spunem, de exemplu, ca ai nunta in august, si iubesti bujorii (caci cine nu-i iubeste!). Ai vazut niste buchete simple si atat de frumoase din bujori roz pal, romantic, fluffy si elegant. Dar sa mai spunem ca ai buget limitat (si aici se incadreaza majoritatea cuplurilor care fac nunta, deci nu te ingrijora). Si ai mai vazut niste aranjamente bogate, voluminoase si pline cu flori din care curg orhidee, cu tare putina verdeata, pline ochi cu flori una si una. Ma opresc momentan aici pentru a-ti spune ca, da, toate acestea sunt exceptionale, dar pot ajunge sa coste sute, mii si chiar zeci de mii de euro. De ce?

Compromisuri


Gasiti un florist/o florareasa priceputa si pregatiti-va sa faceti cateva compromisuri:

- nu toate florile se gasesc oricand si la aceleasi preturi (vei vedea mai jos de ce) - exista flori care se gasesc numai in anumite luni ale anului si in rest deloc

- verdeata in aranjamente reduce pretul aranjamentului insa nici ea nu e gratuita

- flori mai putine in aranjament nu inseamna ca va fi mai urat (asa cum unul cu flori multe nu e neaparat frumos - mint, ba e frumos, e greu sa dai gres cand ai buget nelimitat :D )

- pretul pe care il platesti floristului s-ar putea sa nu fie cu mult mai mare decat efortul pe care l-ati depune sa cautati singur flori si sa faceti singuri aranjamentele (sau sa lasati asta in mana cuiva care nu se prea pricepe, doar pentru ca "face super ieftin")

- daca sunteti de parere ca nu conteaza cum arata aranjamentele pe mesele invitatilor va inselati! Detaliile fac diferenta negresit. Chiar si cel mai neexperimentat ochi va vedea flori pleostite sau verdeata ofilita

- trandafiri in loc de bujori in luna august s-ar putea sa fie un compromis reusit la un buget mult mai mic

Promit sa revin pe tema "de ce sa alegi sa lucrezi cu un florist" intr-un articol, curand. Pe scurt, in primul rand florile aduse de la serele din Olanda (in principiu) sunt cultivate si "vitaminizate" asa incat sa nu miroasa (de exemplu exista crini fara stamine, care nu provoaca alergie ), sa fie mai mari si sa ramana imbobocite pentru mai mult timp (de exemplu, trandafirii), si binenteles sa aibe o durata de viata mult mai mare chiar si prinse in buchet sau nepastrate in conditii exceptionale. Ei bine floristul (cel priceput) stie sa iti recomande aranjamente pentru nunta in functie de bugetul pe care il aveti, si, mai ales, in concordanta cu preferintele voastre si, de ce nu, cu personalitatile voastre.



Le-am vazut, mi-au placut, ce ramane de facut?


Ca sa te lamuresc mai bine, iti dau o mica lista cu sezoane si cateva flori aferente lor, mai cunoscute sau mai putin cunoscute. Vei recunoaste multe dintre ele, promit.

- tot anul la preturi bune (normale, sa zicem, sau chiar mici, adica intre 3-6lei/fir): trandafiri, crizanteme, gerbera & germini, garoafe, alstromeria, anturium, crini + o mare varietate de verdeturi

- primavara: narcise, lacramioare, frezii, anemone, orhidee, maci si alte flori de camp, bujori, lysianthus, liliac, ranunculus, flori de cires, de mar sau piersic, etc

- vara: in mai incepe sezonul hortensiilor, diverse soiuri de crini, lysianthus, dalii, crizanteme, flori de camp diverse, gladiole, garoafe, irisi, allium, gardenia, gipsophila (floarea miresei/baby's breath), celosia (creasta cocosului), etc

- toamna: diverse plante cu bobite (berries), hypericum, amaranthus, floarea soarelui, solidago, salvie, celosia, crizanteme si gerbera intr-o mare varietate de culori, etc

- iarna: o mare varietate de plante cu fructe (berries) si de plante perene, panselute, cyclamen, mai mult plante vii si mai putin flori taiate; florile taiate care se gasesc in aceasta perioada sunt extrem de scumpe.


Ce inseamna aceasta lista pentru tine? Inseamna ca, alegand pentru evenimentul tau flori "de sezon", vei putea economisi niste banuti, mai multi decat daca, de exemplu ai vrea hortensii toamna, deci, extrasezon :) In general toti floristii calculeaza pretul final in functie de pretul de achizitie al florilor la care adauga manopera + alte costuri. De mentionat, costurile pot sa difere de la o zona la alta, de la un oras la altul, si de la un florist la altul.


Trebuie sa stii ca marea majoritate a florilor se gasesc tot timpul anului, deoarece, cum spuneam, ele provin de la marii producatori din Olanda. Insa nefiind sezonul lor pentru cultivare, cresc costurile de productie uneori drastic. De exemplu un fir de hortensie alba are pret de achizitie in mai-iunie 8-12lei, iar in octombrie pretul aceluiasi fir poate ajunge la 40lei. Acest fapt, stiut de altfel de floristi, duce la cresterea pretului produsului final. E bine de stiut ca, desi nu pare si unii se feresc de ele, trandafirii si crizantemele sunt unele din cele mai rentabile flori, ca raport calitate-pret. Se gasesc tot timpul anului iar preturile pe fir variaza putin de la un sezon la altul. In general un fir de trandafir costa la achizitie 1-5lei (unii sunt chiar mai scumpi, depinde de soi), cu mentiunea ca cei mai ieftini au coada mai scurta si nu sunt tot timpul cei mai calitativi (coada scurta si subtire implica dimensiune mai mica a florii si florile sunt mai firave), iar cei mai scumpi sunt in general hibrizii (de ex trandafirii David Austin Kate). Pretul final al florilor mai poate depinde si de saptamana in care e evenimentul: este vreun eveniment important, religios sau nu, care se petrece in acele zile? Un asemenea eveniment ar putea provoca o cerere mai mare pentru producatori si automat si preturi mai mari. De exemplu, pentru un cuplu care au avut nunta de Sf Marie, am platit 27lei/fir trandafir Vuvuzela care de obicei costa intre 5-10lei, si a fost si de calitate mai joasa.


Asadar, inainte sa ramai blocata pe un anume buchet sau aranjament, stabiliti impreuna un buget (link articol buget pt nunta) si dati o fuga la un florist/o florarie bun/buna. Consultatia nu va costa nimic si va faceti macar o idee la ce va puteti astepta.

Ai avut nunta? Scrie-ne intr-un comentariu experienta ta in legatura cu designul floral ales.

Iti recomandam
Postari recente
Arhiva
Cauta in blog
No tags yet.
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page