top of page

Top 10 destinatii pentru luna de miere



Luna de miere este o mini vacanta pe care toti mirii o asteapta cu sufletul la gura, si este, totodata o ocazie sa ajungi, de ce nu, in locuri in care nu ai ajunge in mod normal. De aceea marea majoritate a proaspetilor casatoriti opteaza pentru destinatii exotice la celalalt capat de glob. Noi insa, printre zeci de mii de kilometri, am strecurat si cateva destinatii mai apropiate de locul nostru de bastina, dar la fel de fermecatoare. Veti vedea ca ne-am gandit si la buget, si la distanta, si la perioada anului in care v-ati putea planui vacanta, si la tipul vacantei pe care ati putea sa v-o doriti. De la costum de baie, la geci de vant, de la plaje luxoase, la culmi inalte si friguroase, in ordine aleatoare, acestea sunt alegerile noastre pentru destinatii de miere in 2015.



1. Tailanda

Situata in peninsula Indochina, in Asia de Sud-Est, Tailanda este o destinatie exotica, al carui nume e sinonim cu romantismul si aventura pentru multi dintre cei care o aleg ca destinatie de vacanta. Plaje idilice, orase cosmopolite si excursii in junglele luxuriante, Tailanda ofera o serie de atractii pe care proaspetii casatoriti le cauta pentru o luna de miere. Zone ca si Phuket sau Koh Samui ofera din abundenta tipuri de acomodari, de la cele mai accesibile tip bungalows cu hamacuri si baldachine, la hoteluri si resorturi luxoase, cu preparate culinare de nivel inalt, piscine inifinite si camere cu o priveliste ce iti taie respiratia. Orase ca Bangkok sau Chiang Mai ofera pe timp de noapte o lista lunga de optiuni: restaurante, piete tipice cu mancare tailandeza, cluburi si discoteci, etc. Iar pe timpul zilei sa nu uitam de plimbarile cu elefanti, de excursiile in jungla luxurianta, iar pentru cei mai aventurieri,tiroliane prin jungla, rapel, scufundari si excursii cu canoa.


2. Irlanda

Insula de smarald este o tara mica dar cu o reputatie mare, caracterizata de peisaje ce-ti taie respiratia si de un popor fascinant a carei caldura o simti in modul de a te intampina. Coasta de vest este renumita pentru panoramele exceptionale, cu sate desprinse din povesti, campii interminabile, si contraste reci intre verdele predominant si albastrul ireal al marii. De-a lungul calatoriilor voastre veti fi coplesiti de varietatile culturale pe care acest taram le ofera: o piesa de teatru la unul din celebrele teatre din Dublin, muzica live intr-unul din puburile tipice, sau un concert rock la salonul Limerick. Vara irlandeza abunda in festivale ce sarbatoresc orice, de la flori la literatura. Pentru un loc asa de mic, Irlanda se lauda cu un numar impresionant de minuni naturale. De la formatiuni de roci construite de giganti (dupa cum spun legendele), la cele mai inalte coaste stancoase ale Europei, soseaua Ring of Kerry va va duce printre munti spre lacuri, spre Atlanticul involburat si presarat cu insulite, spre ruine medievale, spre Connemara si Peninsula Dingle, etc; insa peisaje care te lasa cu gura cascata vei gasi si in locuri mai putin cunoscute ca Muntii Mourne, Slieve League si Insulele Skelling. De neratat: Giant's Causeway, in apropiere de Belfast, o formatiune de roci impresionanta care a constituit si platoul pentru cateva episoade din celebrul serial Game of Thrones.


3. Noua Zeelanda

Situata in Sud-Vestul Oceanului Pacific, Noua Zeelanda este divizata din punct de vedere geografic in doua mari regiuni: Insula Nordica (North Island sau Te Ika-a-Maui) si Insula Sudica (South Island sau Te Waipounamu) si numeroase insulite mici. Din cauza izolarii este unul din ultimele taramuri ocupate de oameni. Tot din cauza izolarii, insula a dezvolat o biodiversitate aparte de animale, plate si ciuperci, iar topografia sa variaza de la culmile ascutite ale Alpilor Sudici, la platouri vulcanice, la plaje aurii si ape cristaline. Nici o alta tara din lume nu ofera o asemenea diversitate de peisaje cuprinse intr-un singur loc atat de mic. Linia de coasta cuprinde numeroase plaje, de la golfurile mici ale Parcului National Abel Tasman, la plajele stancoase ale Coastei de Vest. Vulcanii se ridica din platoul central al Insulei Nordice, iar in sud, grandoarea Alpilor cuprinde ghetari, culmi inzapezite si fiorduri intetosate. De la Queenstown soseaua unduitoare prin valea raului Kawarau transforma rapid peisajul de la munti indigo si lacuri vaste, la frumusetea stearpa si zgrunturoasa a zonei Central Otago.


4. Gran Canaria

A doua insula ca marime din Insulele Canare, Gran Canaria este situata in Oceanul Atlantic la aproximativ 150km de coasta nordica a Africii, in Arhipelagul Spaniol. Insula se ridica la renumele sau de "continent in miniatura", datorita variatiei geografice, trecand gradual de la Nordul inverzit la centrul muntos si la sudul desertic. Pe aceasta insula ai tot timpul impresia ca exista numeroase locuri secrete de explorat. Caracterul principal al insulei este de turism balnear, si putini calatori descopera bogatiile pe care le are de oferit acest loc. Partea buna este ca poti realiza cu usurinta un tur al insulei cu masina, plecand de la Las Palmas -capitala cu mix eclectic de oameni, spre Arucas -un orasel calm cu o atmosfera de poveste, si spre Teror, un mic sat pitoresc din nord. Contrastand cu relieful muntos sunt intinsele plaje de nisip, dotate cu numeroase acomodari pentru turisti. Pentru calatorii mai dornici de adrenalina, Gran Canaria ofera posibilitatea nu doar pentru surfing, ci si pentru hiking, trekking, si, neaparat, calatoriile in desert.


5. Sri Lanka

O tara insula din nordul Oceanului Indian, la sud-est de subcontinentul Indian, in Asia de sud, Sri Lanka are granite maritime cu India si cu insulele Maldive. Insula este caracterizata nu doar de plake interminabile, de ruine atemporale, si de peisaje exceptionale, dar si de oameni primitori, de multimi de elefanti, de trasee distractive in tren, de locuri perfecte pentru surfing, de ceaiuri renumite si de mancaruri aromate care iti vor desfata papilele gustative, si, cel mai important, de preturi extrem de mici. Bogata in locuri protejate de Unesco, Sri Lanka are o cultura de vreo 2000 de ani care se poate citi in situri arheologice pline de mister si temple atent lucrate de artizani de-a lungul secolelor. Nu rata tururile safari prin parcurile nationale unde vei da cu siguranta de elefanti, leoparzi, bizoni, si o varietate de pasari si primate. Si sa nu uitam de plaje! Oh, plajele sunt aurii, cu nisipuri fine, bordate de vegetatie luxurianta; unele plaje sunt neatinse de om, salbatice, linistite si ascunse. Pe scurt, Sri Lanka este spectaculoasa, accesibila si inca neaglomerata cu turisti.


6. Insulele Maldive

Insulele Maldive au unele din cele mai frumoase plaje din lume. Situate in Oceanul Indian, la vreo 400km Sud-Vest de India, Maldivele sunt caracterizate de ape cristaline de un albastru ireal si de plaje albe ca faina, ceea ce face ca acest loc supranumit si Paradisul Oceanului Indian sa fie vizitat de peste un milion de oameni in fiecare an. Fiecare resort din Maldive este o insula in sine, si ai de ales din peste 100 de variante, in functie de bugetul de care dispui. Pentru cei pasionati de snorkeling, Maldivele ofera una din cele mai variate lumi acvatice; poti inota intre pui de rechini, poti vedea bancuri enorme de coral colorat, poti inota cu broastele testoase gigante, sau poti opta pentru a privi de pe vapor balene si delfini. Din Maldive va puteti imbarca intr-o excursie de o zi spre Sri Lanka, si astfel sa aveti best of both worlds. Revenind la unitati de cazare, nu stiu altii cum sunt, dar eu cand spun Maldive, ma gandesc direct la acele bungalow-uri romantice, cu perdele albe fluturand in vant ce plutesc pe ape cristaline.


7. Santorini

Revenind mai aproape de casa, Santorini este acel loc pe care ni-l imaginam cu totii cand ne gandim la Grecia: case albe, construite in trepte pe un munte, cu acoperisuri si feronerii albastre, si flori cyclam la ferestre. Insula este situata in sudul Marii Egee, la 200km de Grecia Continentala, si face parte din grupul de insule Cyclade. Este un gigant ce rasare maiestuos din mare, cu constructii realizate in fostul crater rezultat in urma uneia din cele mai mari eruptii vulcanice din istorie. Cand apune soarele, reflexia cladirilor si stralucirea rosie si portocalie a culmilor luminate in mare ofera peisaje spectaculoase. Santorini ofera turism mai degraba cultural si, binenteles balnear, oferind spre vizitare ruine antice, temple, muzee, chiar si cafenele antice. De asemenea recomandam tururi ale celorlalte insule Cyclade, fiecare cu particularitatile sale, si, de netrecut cu vederea, plaja Perissa a carei unicitate e data de nisipul negru ca abanosul. La doar cativa metri de plaja, Stelios Place ofera terase panoramice unde puteti servi mic dejunuri gustoase, si va puteti bucura de piscina si multa distractie.


8. Portugalia

Eram pregatita sa va vorbesc despre Botswana, insa am constatat ca putini dintre noi chiar si-ar permite nu doar sa ajunga acolo, ci saprofite de toate atractiile locului. Asadar ne-am oprit la Portugalia, una din cele mai accesibile destinatii de vacanta din Europa, fiind mai ieftina decat vecina ei, Spania, si la fel de insorita ca si Grecia. Portugalia este un taram cu castele antice si campuri intinse de maslini, sate de pescari viu colorate si pline de viata, zone urbane agitate, si nu in ultimul rand, resorturi chic la malul marii si unele din cele mai bune terenuri de golf din lume. Recent Organizatia Consumatorilor Europeni a numit Lisabona ca fiind cea ma buna destinatie de vacanta, clasificandu-se inaintea Barcelonei. Unul din motive este dat de preturile accesibile: o saptamana intreaga la un hotel de lux din Lisabona este la fel de scumpa ca si 2-3 zile la acelasi hotel din alte capitale Europene. Si sa nu mai vorbim de mancare, de bauturi, de petrecerile tipice, de festivaluri, etc.


9. Islanda

Un taram mitic condus de elfi si de energie arctica, Islanda reprezinta o simfonie a elementelor: vant, piatra, foc si gheata. Elementele lucreaza armonios creand elemente naturale incredibile: gheizere, vulcani noroiosi, fiorduri, turnuri de piatra ce rasar triumfator din apele indigo, ghetari care-si fac loc printre crevase sapate de lava. Peisajul Islandez este cu adevarat unic si extraordinar. Puteti inchiria un elicopter pentru o excursie de zi care va va purta de pe vulcani pe ghetari, pe campii intinse verzi, si va va da prilejul de a vedea intreaga insula din aer. Sau, pentru cei mai putin excentrici, inchiriati masina. Drumurile asfaltate in Islanda se intind de-a lungul coastei, in interior tinutul fiind rareori exploat, si oferind astfel extrem de multe locuri neatinse de mana omului. Per total, Islanda este un taram poetic, puternic caracterizat de legende cu eroi si plin de peisaje care te vor lasa fara respiratie. Si, partea cea mai buna, daca mergeti acolo iarna veti avea parte de unul din cele mai frumoase evenimente naturale din lume: aurora boreala.

10. Italia

Doar despre Italia as putea scrie un articol cu cel putin 10 destinatii pentru luna de miere si nu numai, insa m-am oprit la trei dintre ele care exemplifica cel mai bine cultura italiana in toata splendoarea ei: Toscana, Campania si Sardegna. Toscana este caracterizata de dealuri verzi, de branzeturi fine si de eleganta. Florenta, "capitala" regiunii este un oras romantic, ce ofera o mare varietate de atractii turistice, insa noi va recomandam sa cautati pentru cazare un castel sau o vila in mijlocul plantatiei de vita de vie si sa va deplasati cu o masina inchiriata. Preturile sunt accesibile pentru o luna de miere si locatiile sunt pitoresti, elegante si dotate modern. Campania este sufletul Italiei, este locul care imbina atat de multe traditii, si in care oamenii sunt calzi, primitori si pusi tot timpul pe distractie. De altfel, tot sudul Italiei poate fi caracterizat asa. De la Napoli in jos, coasta Campaniei exprima doar frumusete, romantism si autenticitate; parca auzi pe fundal muzica traditionala napoletana cand parcurgi lejer cu masina drumul unduit de la Napoli spre coasta Amalfitana. Opriti-va la Sorrento si mancati cea mai buna inghetata din lume, la Positano pentru shopping, si la Amalfi pentru ape turcoaz si plaje intinse de nisip. In larg, Capri sade mandra asteptand multitudinea de turisti. Capri este una din cele mai exotice, luxoase si romantice insule ale Italiei, cu stradute inguste unduitoare, linii de coasta stancoase cu ape cristaline, cu terase la inaltime ce ofera privelisti exceptionale spre intreaga coasta a Campaniei. Recomandam turul insulei pe scuter. Sardegna este un taram al mixurilor, in care se resimte inca influenta spaniola. Sardegna este caracterizata de autenticitate: turnuri de piatra stau martore trecutului, mii de nuraghe sunt raspandite inca pe intreaga insula, locuitorii din sate inca isi prepara singuri branzeturile, mezelurile si pastele, si farmecul este intregit de plaje idilice care pot linistit concura cu Maldivele sau Caraibele. De la Stintino la Porto Cervo, partea de nord este cea mai bogata, si aici veti gasi cele mai luxoase resorturi dar si cele mai turcoaz ape din lume; estul este caracterizat de stanci inalte care formeaza mici lagune cu nisip alb, in sud Cagliari ("capitala" insulei) priveste mandru spre coasta Africii, iar in vest exista o mare diversitate de plaje cu nisipuri aurii, albe, si argintii-negre (Argentiera). Alghero, unul din cele mai frumoase si pitoresti orase din Sardegna ofera o combinatie unica de culturi; aici trebuie sa mancati la cel mai vechi bar, Bar Milese, cel mai bun sandwich italienesc facut in focaccia (recomandam focaccia Milese, cea originala cu de toate)! Recomandarea noastra: daca aveti timp suficient inchiriati o masina si faceti turul insulei. Merita fiecare banut.


*in imagini: Toscana, Amalfi (Campania), Sardegna

Voi unde ati fost sau va doriti sa mergeti in luna de miere?


Iti recomandam
Postari recente
Arhiva
Cauta in blog
No tags yet.
Urmareste-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page